Energiebesparende maatregelen financieren

Als je een huis koopt en je wilt investeren in energiebesparende maatregelen of je koopt een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten om die energiebesparende maatregelen te financieren. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die op basis van jouw inkomen mogelijk is. Onderstaand de mogelijkheden op een rij:

  • Voor energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
  • Voor een woning met een energielabel van minimaal A++ afgegeven voor 1 januari 2015 of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 of een geldig energielabel (ten minste A+++) afgegeven na 1 januari 2021 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
  • Koop je een nul-op-de-meterwoning? En is voor die woning een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen. Gaat het om een woning met EPC 0 of lager zonder dat een energieprestatiegarantie is afgegeven dan kun je maximaal € 15.000 extra lenen.

Voor al deze mogelijkheden geldt wel dat het bruto gezinsinkomen minimaal € 33.000 bedraagt. Het extra geleende bedrag valt buiten de inkomenstoets.